Αραβική επιρροή

Posted on

araviki-epiroh

Στον μουσουλμανικό κόσμο, των οποίων τα πνευματικά κέντρα στο Μεσαίωνα βρίσκονταν στη Δαμασκό (Συρία) και στη Βαγδάτη (Ιράκ) και στο Σαμαρκάντ (Ουζμπεκιστάν), ήταν αδιανόητο οι θεολόγοι να ασχολούνται μόνο με θρησκευτικές υποθέσεις. Πράγματι, η ερμηνεία του Κορανίου απαιτούσε, για παράδειγμα, τη γνώση της γεωγραφίας και της αστρονομίας, αν μόνο για να προσανατολίσει τον εαυτό του στην προσευχή και να καθορίσει την ώρα της ανατολής ή ηλιοβασιλέματος. Όλοι οι θεολόγοι είχαν ως εκ τούτου γνώση των μαθηματικών.

Οι Άραβες μελετητές συμπλήρωσαν πρώτα απ ‘όλα τη μετάφραση των ελληνικών χειρογράφων του Αριστοτέλη, του Ευκλείδη ή του Πτολεμαίου, αλλά στη συνέχεια ανέπτυξαν τη δική τους επιστημονική κουλτούρα, εστιάζοντας ειδικότερα στην ιατρική, τη χημεία, την αστρονομία και τη φυσική. η φυσικη. Έλαβαν επίσης την ευκαιρία να μεταφράσουν ινδικά κείμενα και τον 8ο αιώνα υιοθέτησαν το ινδικό δεκαδικό σύστημα και το διάσημο 0 (εφευρέθηκε από τους Βαβυλώνιους), δέκα επαναστατικά σύμβολα που θα γίνουν οι μελλοντικοί μας «αραβικοί αριθμοί».

Τον 9ο αιώνα, όταν η Βαγδάτη ήταν η πρωτεύουσα της μουσουλμανικής αυτοκρατορίας (χαλιφάτης Abbasid 750-1259 αργότερα μεταφέρθηκε στο Κάιρο), οι χαλίφες χρηματοδότησαν τα πρώτα αστρονομικά παρατηρητήρια του ισλαμικού κόσμου μέσω των οποίων οι αραβικοί αστρονόμοι επανέλαβαν τις σπουδές τους. από τους αρχαίους Έλληνες. Αναφέρονται σε πίνακα από τη θέση των κύριων αστεριών, τον Γαλαξία και τις κινήσεις των 5 περιπλανώμενων αστεριών, τους πρώτους 5 πλανήτες.

Όσον αφορά τα όργανα, ο ιρανός αστρονόμος Ali Ibn Isa (Ali ibn Isa al-Asturlabi) παρατήρησε τον ουρανό από τη Βαγδάτη τον 9ο αιώνα και έκανε τα πρώτα αστρολόγια (Almincantarat, στα αραβικά). Θυμηθείτε ότι αυτό το όργανο παρουσιάζει στην αρχική του έκδοση δύο επίπεδα προβολής, συμπεριλαμβανομένης μιας πολικής προβολής. Επιτρέπει τη μέτρηση του ύψους των αστεριών και την ανάγνωση του χρόνου ανάλογα με τη θέση των αστεριών ή του Ήλιου και, συνεπώς, την εκτίμηση της κίνησης των αστεριών στην ουράνια θόλο.

Με τον Chalid ben Abdulmelik, το 827 ο Ali Ibn Isa μετρούσε το μήκος του επίγειου βαθμού από το οποίο συνήγαγε την περιφέρεια της Γης, αποκτώντας σύμφωνα με τις πηγές την τιμή των 40248 χλμ ή 41436 χλμ (πολύ κοντά στην τρέχουσα τιμή των 40075 χλμ. ).

Οι Άραβες αστρονόμοι συζήτησαν επίσης τον τόπο και την κίνηση της Γης στο διάστημα, με μερικούς μελετητές ήδη υποδηλώνοντας ότι όχι μόνο η Γη ήταν σφαιρική αλλά ότι περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της και γύρω από τον Ήλιο. Αλλά τελικά αυτές οι προτάσεις δεν θα διατηρηθούν.

Ο Αμπού Αμπντ Αλλάχ Ο Μωάμεθ Αλ Μπαττάν, γνωστός ως Αλβαντίνιους, του οποίου ο σεληνιακός κρατήρας του αποτίει φόρο τιμής, επικρίνοντας τα έργα του Πτολεμαίου, εφευρέθηκε μια νέα θεωρία του κόσμου, ένα έργο που ονόμασε Αλ Ζιζ (Ζιχ, που σημαίνει «σχοινί» στη Μέση Περσική γλώσσα). Ήταν μια συλλογή αστρονομικών πινάκων που χρησιμοποιούνταν κυρίως από αστρολόγους καθώς και από Άραβες και Ινδούς αστρονόμους μέχρι τον 15ο αιώνα. Το Zij που δημοσιεύθηκε αργότερα θα δανειστεί δεδομένα από Ινδιάνους και Έλληνες αστρονόμους και θα εισέλθει στη σύνταξη των Τάλεντ Πίνακες που καταρτίστηκαν στην Ισπανία γύρω στο 1080 που οι Ευρωπαίοι αστρονόμοι θα χρησιμοποιήσουν μέχρι τον 13ο αιώνα, όπου θα ενημερωθούν στις Αλφαζίνες των Πινάκων για να αντιστοιχούν στις θέσεις του πλανήτες στο σύστημα του Πτολεμαίου.

Χάρη στη σφαίρα των τσέπης και τους μεγάλους αλληλοσυνδεόμενους κύκλους που εφευρέθηκε από τον Έλληνα Ερατοσθένη το 255 π.Χ. (το όνομά της προέρχεται από το λατινικό Armilla έννοια «κύκλος» ή «βραχιόλι») και βρέθηκε στην Κίνα την ίδια στιγμή, Albategnius ανακάλυψε την κλίση το επίπεδο της εκλειπτικής στον ουράνιο ισημερινό (23 ° 35 ‘) και η αργή μετακόμιση των ισημεριών, η οποία με τη σειρά της δίνει τη θέση ενός πολικού αστέρα σε διαφορετικά αστέρια. Οι ουράνιες έρευνες που διεξήγαγε έφεραν ακρίβειες, οι οποίες κατέστρεψαν σύντομα τη θεωρία των επίκεντρων και της εκτίμησης του Πτολεμαίου.

10 thoughts on “Αραβική επιρροή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *