Επαγγελματική Αστρονομία

Posted on

Όταν βλέπετε το μέγεθος των μικρών αστρονομικών οργάνων που πωλούνται σε ειδικά καταστήματα, εντυπωσιάζουν μόνο τους αρχάριους. Από την άλλη πλευρά, ένα τηλεσκόπιο διαμέτρου 200 χιλιοστών που μετράει μεταξύ 1,5 και 2 μέτρων σε ύψος, όπως αυτό που παρουσιάζεται παραπάνω στα αριστερά, εκφοβίζει ήδη έναν ερασιτέχνη ενημερωμένο από τις αναλογίες του και την ποιότητα των εικόνων του.

Φανταστείτε λοιπόν ένα τηλεσκόπιο που ανοίγει από 1,5 έως 1,8 μ. Καθώς κάποιοι ερασιτέχνες έχτισαν (δείτε το άρθρο σχετικά με τηλεσκόπια Dobson). Είναι δυσανάλογη και πολύ εντυπωσιακή. Ακόμα περισσότερο όταν γνωρίζουμε ότι παρά το βάρος που υπερβαίνει τα 100 κιλά, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας. Όποιος έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει τον ουρανό με τον προσοφθάλμιο ενός τέτοιου γιγάντου, θυμάται όλη του τη ζωή, ώστε η παράσταση να είναι εκθαμβωτική, με κάθε έννοια του όρου (δείτε αυτές τις εικόνες του Δία και του Μ13 που έχουν ληφθεί μέσω των τηλεσκοπίων διαφόρων διαμέτρων).

Τώρα φανταστείτε ένα τηλεσκόπιο που στεγάζεται κάτω από ένα ψηλό τρούλο σαν ένα κτίριο! Όπως βλέπουμε παρακάτω, στα τέλη του 19ου αιώνα, οι οπτικοί μηχανικοί δεν δίσταζαν να κατασκευάσουν γιγαντιαία αστρονομικά γυαλιά των οποίων ο αντικειμενικός στόχος μετράει 83 εκατοστά σε διάμετρο (Observatoire de Paris), 91 εκατοστά (Lick Observatory) και ακόμη και η καταγραφή 102 εκατοστών σε διάμετρο (Παρατηρητήριο Yerkes). Ορισμένα από αυτά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται, σίγουρα περισσότερο να παρατηρούν ή να φωτογραφίζουν τον βαθύ ουρανό, αλλά κυρίως να μελετούν τα προάστια του Γαλαξία και τα κοντινά αντικείμενα όπως οι αστεροειδείς.

epagelmatiki-astronomia

Λόγω της τοποθεσίας τους συχνά κοντά σε μεγάλες πόλεις και της περιορισμένης ισχύος διαχωρισμού τους, σήμερα αυτά τα μεγάλα αστρονομικά γυαλιά άλλης ηλικίας υποχωρούν σε πρόσθετες εργασίες υπέρ του μεγάλου καθρέφτη των τηλεσκοπίων. Στην Καλιφόρνια, περίπου 80 χλμ. Νότια της Πασαντένας, είναι ένα από τα πιο διάσημα τηλεσκόπια στον κόσμο, το οποίο για μεγάλο χρονικό διάστημα παρέμεινε ασυναγώνιστο: το τηλεσκόπιο Hale με διάμετρο 5 μέτρων στο όρος Palomar. Αυτό το πολύ εντυπωσιακό όργανο καθιστά δυνατή τη διερεύνηση των βάθους του Σύμπαντος με ένα τέτοιο ψήφισμα που χρησίμευε ως πρότυπο για τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια σήμερα: το BTA-6, το Magellan και το MMT (~ 6 μέτρα σε διάμετρο), τα VLTs, Gemini και Subaru (διάμετρος ~ 8 m), Keck (διάμετρος 9,8 m) και GTC (διάμετρος 10,4 m) και τηλεσκόπια τέσσερις φορές μεγαλύτερες σε μερικά χρόνια!

Όμως, ένα σημάδι προόδου και ανάγκης, για περισσότερο από μισό αιώνα, κανένας αστρονόμος δεν έχει πια μάτια στο προσοφθάλμιο αυτών των γιγαντιαίων τηλεσκοπίων, που σε κάθε περίπτωση δεν είναι εξοπλισμένα γι ‘αυτό το σκοπό, ο μεγάλος αισθητήρας CCD σαν μια βαλίτσα που έχει αντικατέστησε τον προσοφθάλμιο για μερικές δεκαετίες τώρα. Μόνο τηλεσκόπια διαμέτρου 1 έως 2 μέτρων και μεγάλα αστρονομικά γυαλιά διαμέτρου πάνω από ένα μέτρο είναι ακόμα εξοπλισμένα με προσοφθάλμιο και στεφάνη οδηγού. Αλλά η χρήση τους γίνεται ανεκδοτική.

13 thoughts on “Επαγγελματική Αστρονομία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *