Η μαύρη τρύπα, Η κατάρρευση ενός Αστεριού

Posted on

Μια μαύρη τρύπα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο αστέρι. Είναι ένα νεκρό άστρο που έχει καταρρεύσει και καταλήγει να μετρά μόνο μερικά χιλιόμετρα σε διάμετρο. Η έλξη του είναι τόσο δυνατή που εμποδίζει ακόμη και το φως να διαφύγει από την επιφάνεια του, καθιστώντας το μαύρο.

 

mavri-tripa-katereusi-asteriou

Παρόλο που μια μαύρη τρύπα είναι αόρατη, τα μεγαλύτερα αυτά προσελκύουν τόσα πολλά υλικά που περιβάλλουν ένα γιγάντιο σύννεφο αερίου που περιστρέφεται γύρω από αυτά προτού κατακλυστεί. Εάν δεν μπορούμε να παρατηρήσουμε άμεσα τη μαύρη τρύπα, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι το θέμα πέφτει προς αυτήν και τις παρενέργειες που παράγει, συμπεριλαμβανομένης της ακτινοβολίας που εκπέμπει στο διάστημα.

Εάν η μαύρη τρύπα δεν περιβάλλεται από ένα δαχτυλίδι υλικού, μπορεί να πλησιάσει πολύ πιο κοντά από ένα αστέρι επειδή είναι ένα εκατομμύριο φορές μικρότερο. Αλλά ξαφνικά, σαν να υπήρχε μια απύθμενη τρύπα, είμαστε πιασμένοι από τη δύναμη έλξης που δεν μπορεί να αντισταθεί.

Μαύρες τρύπες έχουν ήδη ανακαλυφθεί στο σύμπαν, ειδικά σε γαλαξίες, και οι μεγαλύτερες είναι ικανές να προσελκύουν και να κατακλύζουν ολόκληρα αστέρια χωρίς να τα καταστρέφουν.
Οι μαύρες τρύπες είναι τα πιο μυστηριώδη αντικείμενα στο σύμπαν και κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι γίνεται με το θέμα που έχουν κατακλύσει. Αυτό παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα παζλ της επιστήμης.

9 thoughts on “Η μαύρη τρύπα, Η κατάρρευση ενός Αστεριού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *